Кризата, която удари еврозоната, изглежда се задълбочава в понеделник. Лондонският индекс FTSE отбеляза понижение от 2.39 % скоро след началото на търговията. Франкфуртският индекс DAX30 същевременно отбеляза понижение от 2.44 %. В Милано има понижение от 3 %, а в Мадрид - от 2.21 %

Оставката в петък на Юрген Щарк като член на Европейската централна банка (ЕЦБ), засилиха впечатлението за напрежение между Германия и останалите страни членки на еврозоната по въпроса за водената политика.

Тревогите за възможността Гърция да не получи следващия транш от програмата си за помощи заради неизпълнените си ангажименти също се задълбочават. Те бяха подсилени от публикация на в. „Шпигел", в която се твърди, че финансовото министерство на Германия проучва различни сценарии с гръцкия дълг, включително и излизане на Гърция от еврозоната. Фалит на южната ни съседка също вече не се изключва.

Филип Рьослер, министър на икономиката на Германия и лидер на либералната ФДП, партньор на християндемократите на Меркел, стигна дори по-далече, заявявайки пред „Ди Велт", че координиран фалит на Гърция вече не е тема табу.

Европейските банки, които държат европейски дългови книжа, също са на червено. Страховете за „зараза" на дълга вероятно ще задържат спада на финансовите институции през целия ден.