От 26 септември ще започне продажбата на автомобилите с марката Great Wall, а до края на годината от поточната линия на новоизградения завод на „Литекс Моторс" ще слезе първата българска кола, съобщиха вчера от компанията.

В момента строежът на производствените мощности е в напреднал стадий и се очаква в най-скоро време да бъде завършен първият етап на фабриката. Нейният капацитет ще бъде 50 000 автомобила годишно при две работни смени.

Очаква се инвестицията да разкрие близо 2000 работни места.

По време на пловдивския панаир „Литекс Моторс" ще представи шестте модела автомобили Great Wall, които ще се произвеждат у нас, между които са разновидности на пътнически автомобил, пикап и джип.

Всеки посетител, който си хареса кола, направена от водещия китайски автомобилостроител Great Wall Motors, може да си я поръча по време на изложението и в рамките на около месец ще я подкара по родните пътища. Първите продадени коли ще бъдат доставени от Далечния изток.

Далеч преди началото на продажбите има голям интерес към возилата, които са изключително достъпни за българските купувачи, уточниха още от нашата фирма.

Още в средата на октомври ще бъдат открити дванадесет представителства на Great Wall в различни градове на България. Първоначално в тях ще се продават произведени в Китай автомобили, а по-късно и коли, сглобени в завода до ловешкото село Баховица. Градският автомобил Voleex C10 Great Edition ще се продава първоначално по 15 990 лв. с ДДС.

Колата ще разполага с климатична система, предни въздушни възглавници, централно заключване и 16-инчови алуминиеви джанти. Сред екстрите, които са добавени, са също така аудиоуредба с USB порт, кожен волан, фарове за мъгла, пълноразмерна резервна гума с алуминиева джантa и 2,4-бензинов двигател с мощност 136 конски сили.

Стартовата цена на пикапа Steed 5 е 24 499 лв. а джипът Hoover се предлага по 28 699 лв. с ДДС. В цената са включени такива екстри като двойно оптични фарове, тъмни задни стъкла, 17-инчови алуминиеви джанти, ABS с EBD (електронно разпределение на спирачното усилие), предни въздушни възглавници, фарове за мъгла, LED задни светлини, автоматични светлини и датчик за дъжд, автоматична климатична система.

Двигателят е с мощност 136 к.с., а всички модели се предлагат с петгодишна пълна гаранция. Сътрудничеството между „Литекс Моторс" и най-големия частен китайски автомобилостроител Great Wall Motors датира от септември 2009 г. Производството в нашия завод, който се изгражда на база на подписаните споразумения, ще стартира с малък пътнически автомобил Voleex, SUV Hover и пикап с единична и двойна кабина Steed.

Източник: в. Монитор