От 15 месеца насам Белгия е в състояние на пълна политическа парализа - защото е без правителство. Сега на кризата май е сложен край - скоро белгийците ще си имат нов кабинет. Което обаче не означава край на проблемите.

В Белгия дори и в кръчмите си личи езиковото разделение на холандскоговорящи фламандци и френскоговорящи валонци. В Брюксел човек си поръчва бира или на френски, или на английски. В околностите на Брюксел много често келнерът ще ви остави без питие, ако не го поръчате на холандски. Или просто ще ви игнорира. Защото районът около Брюксел принадлежи към Фландрия, която се стреми към независимост. Разгорещеният спор за целия регион, където френскоговорящите белгийци имат допълнителни привилегии, свали последното правителство на фламандеца Ив Льотерм и парализира политиката за цели 15 месеца.

До вчера изглеждаше, че политическата криза няма да има край - премиерът Ив Льотерм беше заплашил, че до края на годината ще поеме пост в ОИСР. Това обърка сметките на повечето партии и предизвика ожесточен дебат. Кралят на Белгия Албер Втори прекъсна отпуската си във Франция и спешно натовари социалдемократа Елио ди Рупо да разработи компромисно решение.

Безсънна нощ в името на компромиса

След 10-часов дискусионен маратон шефовете на осем партии постигнаха единодушие по въпроса за границите на избирателните региони. По този начин беше преодоляно едно от най-големите препятствия за съставянето на правителство. "Въпреки, че предстои още много работа, днешното ни единодушие е важна крачка напред", се казва в обща декларация на председателите на отделните партии. "Сега вече можем да започнем коалиционните преговори", заяви Александър Де Кроо, председател на фламандските либерали. Коалиционните преговори обаче могат да се проточат със седмици, отбелязва агенция Ройтерс.

Детайли от постигнатия компромис не бяха разгласени официално. Позовавайки се на участници в преговорите, агенция ДПА информира, че избирателният регион Брюксел ще бъде разделен. Френскоговорящите граждани, които живеят в шестте фламандски общини, ще получат специален статут и ще имат право да дават своя вот във франкофонските избирателни листи.

В постигането на компромиса взеха участие почти всички представени в парламента партии. Изключение направиха само фламандските националисти и десните радикали. Председателят на фламандските националисти Барт де Вевер от месеци насам отхвърля какъвто и да било компромис и продължава да държи на независимостта на Фландрия.

Икономиката също куца

В северния регион живеят 6.2 милиона граждани. В икономическо отношение Фландрия е в по-изгодна позиция в сравнение с бедната Валония на юг. Във Валония живеят 4.5 милиона френскоговорящи белгийци, които имат изгода от обединена Белгия и затова са против разделението. Не стигат политическите проблеми, ами и стопанските новини не са розови. Държавните дългове съставляват почти 98 процента от годишното производство, информира агенция Ройтерс. Квотата на дълговете е малко по-ниска от тези на Гърция и Италия.

Едно е ясно: докато Белгия няма дееспособно правителство, не могат да бъдат решени и икономическите проблеми на страната. Затова сега Белгия не може да си позволи да игнорира поръчките на прочутата белгийска бира - независимо на какъв език.

Източник: Дойче Веле