Американските инвестиции в Румъния през последните 20 години са достигнали едва един милиард долара, което е най-ниското ниво в региона и едва 2.5 процента от общия обем на инвестициите, съобщава вестник "Ромъния либера".

Все пак, реалната им стойност е много по-голяма, тъй като много от американските компании инвестират чрез европейските си клонове, отбелязва изданието.

Например 350-те милиона евро, инвестирани от Форд във фабриката в Крайова - сума, която ще се удвои през следващите години, фигурира като холандска инвестиция. Холандия е на първо място в класацията на инвеститорите в Румъния със 7.7 милиарда долара, докато САЩ са чак на 13-то място.

В Словакия сондаж, осъществен от американското посолство през 2008 г., показва, че реалното ниво на инвестициите от американски произход е 6 милиарда долара, макар че официалната цифра не достига дори един милиард.

Един милиард евро все пак е твърде малка сума в който и да е случай, подчертава изданието. Дори в България цифрата е по-голяма, макар че икономиката й е четири пъти по-малка от румънската, посочва "Ромъния либера".

Класацията на централно и източноевропейските страни в това отношение се води от Полша, която е привлякла официални американски инвестиции в размер на 20 милиарда долара.

Съединените американски щати ще бъдат инвеститор номер едно в България през 2011 г., както бяха и през 2010 г., каза преди няколко месеца американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

Тази година стана ясно, че две големи американски компании стъпват на българския енергиен пазар.

С оферта от 30 млн. евро енергийният гигант „Шеврон" спечели правото да проучва за шистов газ в Нови Пазар, "Уестингхаус" ще ни доставя ядрено гориво.

Източник: БТА