Сексуална революция в най-мощната армия в света - американската. Отменен бе законът, който забраняваше на явни хомосексуалисти да служат във въоръжените сили на страната.

Отпадането на така наречения закон „Не питай, не казвай" означава, че сега хомосексуалните военни могат свободно да заявяват различността си, без да се страхуват, че могат да бъдат разследвани или уволнявани.

Както се е случило с Мелвин Дуорк през далечната 1944 г. Той бил позорно уволнен от флота, защото е гей. "Двама военни полицаи влязоха в класната стая и прошепнаха нещо на командващия офицер. Мисля, че не е нужно да уточнявам какво са му казали", разказва днес той.

19-годишният Мелвин бил подложен на тежки унижения. Инструкторът му казал, че ако му бил баща, щял да му отреже гениталиите. След няколко седмици продължителни и мъчителни разпити в психиатрия войникът е уволнен.

Едва преди няколко месеца след множество жалби получил известие, че статусът му се променя и ще се води "уволнен с почести". Сега иска да отправи послание към другите гейове в армията, които са заклеймени като "негодни за военна служба":

"Има надежда за тях, но трябва да упорстват. По своя воля армията няма да направи нищо срещу тях. Имат си други проблеми, например да водят войни".

Правозащитници приветстваха отмяната на закона като победа срещу дискриминацията. Именно заради правилото "не питай, не казвай" обаче не е известно колко американски войници са страдали от това разделение.

Източник: bTV