Бихме ли могли да живеем без банките? На теория кешът е цар. На теория, ние сме улеснени от закона, защото търговците са задължени да приемат парите ни като законно платежно средство. На практика- пряко и непряко си служим непрекъснато с нашата банкова сметка-най-често от получаването на заплатата до покупките онлайн.

И все пак има и такива, които напълно спокойно могат да минат и без кракът им да стъпи в банка:

- Затворниците- по-простата причина, че те имат ограничения при ползването на пари.

-Бездомниците- естествено

-Студентите без стипендия- младите, които живеят с родителите си и получават джобни, съвсем спокойно могат да минат и без обслужваща банка.

- Някои професии- например адвокатите, които получават хонорарите си на ръка и които могат да отидат да платят- например данъците си, на крак

-Хората с ниски доходи, за които наличието на дебитна карта е излишен разход

Но ако не сте в някоя от тези категории, да се освободите от банката си изисква воля- например всяко даване и получаване на пари ще е свързано с пътуване или уговорки, за застраховка не можете и да помислите, интернет магазините ще затворят за вас.

След тези условия, нека видим и кой е най-зависим от банките:

- Тези, които искат да направят голяма покупка- в България всички плащания на стойност над 10 000 лв. се извършват по банков път

-Феновете на Интернет пазаруването- почти всичко се плаща с банкова карта

- Тези, които получават обезщетение за болничен или безработица, студентите, които получават стипендии с дебитна карта и изобщо всички, които имат да получават пари от някоя институция.

А вие бихте ли могли да минете, без да влизате в банка?