Обществена поръчка за техника за видеоконтрол и тестери за наркотици на обща стойност 1.135 млн. лв. обяви Гаранционния фонд на сайта си.

Търгът е по чл чл. 288б. от Кодекса за застраховането, който предвижда 5% от набраните от фонда средства през определена година да се инвестират в техника и информационни и комуникационни технологии за подобряване състоянието на безопасността на движението по пътищата.

4 патрулки със система за автоматична проверка на ГО по снимка

Общо 16 системи за видеоконтрол, 4 от които ще могат да разчитат регистрационни табели, ще закупи ГФ за нуждите на КАТ. Те трябва да включват видеокамери, архивиращи модули и захранващи блокове софтуер за обработка на информацията.

сички те трябва да са съвместими с най-масово използваните радари в патрулките на кат - TR-4D, което означава, че след изпълнението на поръчката по пътищата ще има още 4 патрулки, които ще могат автоматично да проверяват за наличие на застраховка Гражданска отговорност само по снимка на колата.

Системите с OCR софтуер за разчитане на номерата трябва да са на цена до 19 хил. лв. или общо до 76 000 лв., а останалите 12 - да не са по-скъпи от 14 000 лв. (168 000 лв. общо).

Нови радари

424 000 лв. за осем стационарни установки за контрол на скоростта оборудвани с кутии за вграждане и един стенд за метрологичната им проверка е предвидил още ГФ в обществената поръчка. Уредите трябва да са сертифицирани за одобрен тип средство за измерване от Български институт по метрология и да имат 2 години гаранция.

Още принтери за фишове и компютри

Заедно с самите устройства за контрол, Гаранционния фонд ще снабди МВР и със 185 принтера и 285 компютърни конфигурации с лицензи за Windows 7. Принтерите трябва да са на единична цена до 500 лв. (90 хил. лв. общо), а компютрите - до 950 лв. единия (270 750 лв. общо), като отделно от тях е предвиден бюджет от 71 250 лв. за операционната система.

Повече дрегери за наркотици

Видеоконтролът не е единствената насока, в която ГФ ще подпомогне пътната полиция. Освен техниката, в обществената поръчка са включени и 1 100 еднократни орални тестера за установяване на упойващи и наркотични вещества, които работят самостоятелно (без необходимост от допълнителен уред). Освен тях ГФ ще купи и 250 касети за дрегерите за наркотици Dreger Drug Check, с които разполага полицията. Цената на тестерите за еднократна употреба не трябва да надвишава 25 лв. (27 500 лв. общо), а касетите - 30 лв. (7 500 лв. общо).