От днес, 23 септември, официално започва предизборната кампания за местните и за президентските избори у нас на 23 октомври 2011 година.

18 кандидат-президентски двойки ще участват в изборите за държавен глава. Ще се гласува с два отделни списъка за двата вида избори. Всеки избирател ще трябва да се разписва и на двата списъка, ако иска да гласува на двата вота - местен и президентски.

Кампанията ще бъде закрита в 24 часа на 21 октомври 2011 г. Денят за размисъл е 22 октомври, а изборите са на 23-ти. Не се допуска предизборна агитация 4 часа преди изборния ден и в самия изборен ден.

Според законовите разпоредби кампанията се води на български език. Кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително трябва да бъде отбелязано от чие име се издава.

Всеки агитационен материал задължително трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като въпросната информация трябва да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и да е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация също трябва да се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

Източник: bTV