Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация чрез придобиване на пряк едноличен контрол от страна на БТ Инвест ГмбХ, Виена, Австрия, върху „Булгартабак Холдинг" АД, София, а чрез него и на непряк контрол върху дъщерните предприятия на холдинга.

Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

БТ Инвест ГмбХ, Австрия е дружество с ограничена отговорност с предмет на дейност придобиване, притежаване, управление и използване на дялови участия в дружества в България. С придобиването на Булгартабак Холдинг, БТ Инвест цели дългосрочни инвестиции в компания, лидер на българския пазар, с бързо растящи експортни позиции, притежаваща високотехнологични производствени мощности и стратегическо географско положение в Югоизточна Европа.

В своя анализ Комисията установи, че придобиващото предприятие и неговата икономическа група не осъществяват стопанска дейност на едни и същи продуктово-географски пазари с Булгартабак, нито контролират дружества от тютюневия сектор.

Не са налице съответни продуктово-географски пазари, върху които концентрацията ще окаже въздействие и не се очаква промяна в пазарното положение на участниците в сделката преди и след нейното осъществяване, тъй като няма хоризонтални отношения между извършваната от тях дейност. Не бяха установени и отношения на свързани пазари.

Въз основа на данните от анализа и липсата на промяна в конкурентната среда на съответния пазар Комисията счита, че концентрацията следва да бъде разрешена, тъй като не би попречила по никакъв начин на ефективната конкуренция.