3700 заможни българи са скрили от държавната хазна данъци за над 130 млн. лв. Това показват ревизиите на Националната агенция за приходи само за две години на хора с имоти и коли, които не отговарят на официалните им доходи.

През 2009 г. и 2010 г. служителите на НАП са направили ревизии общо на 3700 богати българи, научи "Стандарт". При ревизиите са установени допълнителни данъчни задължения за над 130 млн. лв. Това означава, че укритите доходи от тези заможни граждани са над 1,3 млрд. лв. Всеки месец от НАП правят селекция на хората, които трябва да бъдат проверени. Сравняват се притежаваните от тях имоти и коли, начинът им на живот, с официално обявените доходи. Така се набелязват заможните хора, които може би крият данъци и трябва да бъдат проверени по-обстойно.

При всяка от направените ревизии на богаташи през последните две години данъчните са установявали укрити доходи средно по над 350 000 лв.

Оказва се, че данъчните много точно прицелват проверките и ревизиите си към хората, които действително крият големи суми от хазната. Точно по този метод миналата година за проверка е бил селектиран и Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро.

Инспектори от Пловдив обаче решават, че няма смисъл да му правят ревизия, тъй като имотите му са купени през 90-те години и дори да има нарушения, за тях е минала давността. За това отношение към Цар Киро сега има дисциплинарно производство към служители от НАП-Пловдив и предстоят наказания.

Източник: в. Стандарт