Чиновниците и учителите се оказват най-доволни от работата си, показва мащабно проучване на синдикалния институт към КНСБ. То измери т.нар. индекс на трудовия климат по няколко основни показателя, като целта е при редовно отчитане всяка година той да помогне за по-добро управление на трудовите политики.

В образованието показателят е най-висок, цели 60.1% се чувстват добре на своето работно място, при финансовите посредници е 57.1%, а в държавното управление 57% харесват съдбата си.

С най-голямо нежелание на работа пък ходят миньорите и всички заети в добивната промишленост. Там индексът показва едва 45, колкото приблизително е и в строителството.

Според проучването общо индексът в страната е 51.2%, като при адвокати, еднолични търговци и всички, обединени в понятието самонаети, е значително по-нисък - 47.4%.

При измерването са отчетени няколко групи показатели като работно време, заплата, отношения с колегите, възможности за кариера и др., обяснява шефът на института Любен Томев.

За българите най-важна си остава заплатата!

Но само половината смятат, че действително им се плаща справедливо.

В ценностната ни система на второ място твърдо застава сигурността на работата. От своите доходи най-доволни се оказват брокерите и различните финансови посредници, което обективно се потвърждава и от статистиката за средната работна заплата в тези сектори. Те се разписват срещу най-високите суми. Въпреки стагнацията при имотите и там хората, които ги продават, също не се оплакват от живота.

Най-недоволни от парите си се оказват хората в мините не защото вземат малко, а защото смятат труда си за недооценен. В същото време обаче те се радват на най-много социални придобивки заедно енергетиците - над 40%, докато в селското стопанство, строителството и търговията показателят пада под 20%.

Колкото по-малка фирмата, толкова повече недоволни служители

Според Томев колкото по-малка е фирмата, толкова повече хората, които се трудят в нея, не харесват работното си място .

Освен това българите правят отчетлива разлика за кого работят - най-много са почитателите на държавната служба - 59,1%, докато само 47,8% искат чорбаджия. Освен това с повече симпатии се ползват чуждите фирми, отколкото българските.

Колкото по-далеч са от производството, толкова хората се чувстват по-щастливи, твърдят от КНСБ. Т.нар. бели якички показват индекс 57.4, докато сините - 48%.

Сменяме работата си по 4-5 пъти

Проучването показва още, че всеки пети е сменял поне 4-5 пъти работата си и само 46% от всички не познават какво е да си бил безработен. Всеки четвърти от останалите на улицата на практика не се регистрира в бюрата по труда и предпочита сам да си търси ново работно място.

Източник: в. Монитор