„Вярвам в успехите на България, Бразилия иска да разшири своите политически, икономически и културни отношения с вашата страна", каза президентът на Бразилия Дилма Русеф, която е на посещение у нас, по време на срещата с Георги Първанов.

„Освен сърдечните връзки, които имам тук, моята страна вижда в България стратегически силен съюзник в този регион на света, където бихме искали да разширим и утвърдим присъствието си все повече и повече", каза президентът, цитирана от президентската информационна служба.

Дилма Русеф пристигна в България снощи, а тази сутрин президентът Георги Първанов, по чиято покана е посещението, я посрещна на площад "Св. Александър Невски", където двамата поставиха венци пред Паметника на незнайния воин.

Дилма Русеф благодари на Георги Първанов, който е положил огромни усилия и внимание, така че визитата на бразилския президент да протече на висотата на очакванията за нея от двете страни.

„Дошла съм в България с надеждата и очакването да превърна тази обич в конкретни жестове на сближаване между нашите две страни.

Първата област, която може да разработим съвместно, е тази на търговския обмен. Търговията между двете държави се разрастваше забележително в продължение на едно десетилетие до приемането на България в ЕС, след което се получи известен спад особено поради икономическата криза през 2008 г. Кризата, която все още действа, не ни позволява да извадим точни данни за търговския си обмен", каза Русеф.

„Имам твърдото намерение да отвоювам „загубените земи", като върна динамиката и умножа възможностите за българските и бразилските бизнесмени", допълни още тя.

„Проведените разговори ми дават основание да бъда оптимист за бъдещето на българо-бразилските отношения", каза президентът Георги Първанов.

Според Първанов на бизнес форума днес ще бъдат намерени нови форми за разнообразяване на стокообмена между България и Бразилия. „Ще сложим акцент върху развитието на енергетиката, обсъждахме развитието на отношенията в ядрената енергетика, ВЕИ", каза Първанов. Ще се окуражават университетите и изследователските звена за преки контакти. Държавата може да подпомогне размяната на млади специалисти за обучение и повишаване на квалификацията.

В сградата на Президентството след серия от пленарни срещи бяха подписани няколко споразумения в сферата на търговията, информационните технологии и съобщенията между делегациите на България и Бразилия. Двете страни изразиха готовност да си сътрудничат още в редица насоки - в сферата на науката и културата.

По-късно днес Дилма Русеф ще се включи в Българо-бразилския бизнес форум. Тя изрази големи надежди за сериозното подобряване на отношенията на двете страни в тази насока.

Утре Дилма Русеф и Георги Първанов ще посетят Царевец, а след това тя ще отиде на посещение и в Габрово - родният град на нейния баща.