Централната банка на Япония днес се въздържа от добавянето на още монетарни стимули, проучвайки дали скъпата йена и забавящият се икономически растеж в чужбина възпират икономическото възстановяване на страната, информира Bloomberg.

Управителят на банката Масааки Ширакава и неговите колеги решиха да оставят основната лихва без промяна на ниво от между нула и 0.1% на срещата на банката в Токио. Решението е било взето единодушно. Те също така са решили да оставят без промяна програмите за кредитиране и за изкупуване на активи на обща стойност 50 трлн. йени (652 млрд. долара). Програмата за кредитиране в засегнатите от земетресението райони е разширена.

Вчера Европейската централна банка се опита да разсее опасенията, че дълговата криза в Европа ще се задълбочи като финансовата институция ще изкупува отново обезпечени облигации, а Централната банка на Великобритания ще увеличи размера на програмата си за изкупуване на активи.

В Япония подобрението в нагласите на производителите и ръстът в продажбите на автомобили вероятно са насърчили централната банка да не предприема мерки, въпреки че силната йена застрашава износа. Ширакава нарича прилаганите в момента мерки "силни".

Йената се търгуваше на ниво от 76.63 срещу долара по-рано днес, почти без промяна отпреди изявлението на централната банка.

Йената достигна рекордното ниво от 75.95 йени за долар на 19 август. Вчера японският основен индекс Nikkei 225 се повиши с 1.6% на фона на оптимизма, че Европа ще предприеме мерки, за да защити банките от кризата в региона.