Представители на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия смятат, че гръцкото правителство не взема достатъчно мерки за бюджетни икономии, и предупреждават, че международната помощ може да бъде прекратена.

Съвършено очевидно е, че програмата (за оказване на помощ) няма да бъде продължена, ако властите не предприемат много по-строги структурни преобразования от онези, които видяхме досега, казва в интервю за германския "Велт ам Зонтаг" Матиас Томсен, ръководител на делегацията на МВФ. Той обаче отбелязва и някои положителни промени.

Според Томсен Атина прави две крачки напред една назад. Гръцките власти си дават сметка, че предстоят още много тежки преобразования, казва той. Проблемът по негово мнение е, че едновременно с това в страната нараства политическата и социалната умора.

Представителят на Еврокомисията Матиас Морс смята, че в Гърция отсъстват необходимите структури за прилагане на приеманите от властите закони, насочени към съкращаване на бюджетната задлъжнялост.

Опасенията са, че евентуален фалит на Гърция може да хвърли световната икономика в нова рецесия.

Източник: БГНЕС