Британският премиер Дейвид Камерън призова европейските лидери да извадят „голямата базука", за да се справят с кризата в еврозоната, и предупреди, че Европа има на разположение само няколко седмици, за да избегне икономическата катастрофа, пише в. „Файненшъл таймс".

Камерън отправи призив към Франция и Германия да преодолеят различията си и до края на годината да приемат категоричен план за прекратяване на несигурността, която според него ще има „смразяващ ефект" върху световната икономика.

Камерън призова Меркел да приеме "колективната отговорност" за европроекта и да засили спасителния фонд на еврозоната в размер на 440 милиарда евро, създаден за справяне със заразата, причинена от възможно гръцко неизпълнение на плащанията.

Британският лидер не приема, че това е неизбежно, но признава, че много от министрите му споделят това мнение.

За справяне с опасната ситуация Камерън заявява пред бизнес-всекидневника, че единствено бързи и драстични мерки ще опазят еврозоната от пазара. Подходът "базука" за първи път се споменава от бившия американски финансов министър Хенк Поулсън. Американският президент Барак Обама също предупреди, че проблемите на Европа представляват заплаха за глобалната икономика и призова европейските лидери за бързи действия за овладяването им.

Източник: БГНЕС, Фокус