Американските изследователи Томас Сарджънт и Кристофър Симс са носителите на Нобеловата награда за икономика за 2011 г. за работата си върху макроикономиката, съобщи Нобеловият комитет.

Сарджънт е роден през 1943 г. и професор по икономика и бизнес в Нюйоркския университет, докато Симс, на 68 години, е професор по икономика и банкиране в Университета Принстън.

Тазгодишните лауреати "са развили методи са отговаряне на въпроси, засягащи причинно-следствената връзка между икономическата политика и различните макроикономически променливи, като например брутния вътрешен продукт, заетостта и инвестициите", посочва комитетът.

Сарджънт е работил върху структурната макроикономика, която може да бъде използвана за анализиране на постоянните промени в икономическата политика. "Този метод може да бъде прилаган за изучаване на макроикономическите отношения, когато домакинствата и фирмите приспособят своите очаквания успоредно с икономическите развития", посочва журито.

В същото време методът на Симс е базиран на "векторната трансгресия и показва как икономиката бива засегната от временни промени в икономическата политика, както и други фактори", включително повишаване на лихвата от страна на централните банки.

Въпреки че двамата икономисти са работили отделно, тяхната работа се допълва и "е приета от изследователи и създатели на политики по целия свят... (а техните методи) са жизнено важни средства за макроикономически анализ", посочва още комитетът.

Призът по икономика е единствената от Нобеловите награди, която не е учредена през 1985 г. от създаделя им - шведския индустриалец Алфред Нобел. Тя е създадена през 1968 г. от шведската централна банка - "Риксбанк", и за първи е връчена през 1969 г.

Сумата от 10 милиона шведски крони (малко над 1 милион евро), която се връчва заедно с отличието, се предоставя от "Риксбанк". Средствата за останалите Нобелови награди - по литература, медицина, мир, физика и химия, се финансират от Нобеловата фондация.

Източник: БНР