Две рейтингови агенции -S&P и Fitch, нанесоха снощи нов удар по испанските банки, сваляйки кредитния рейтинг на десет от тях, включително на водещите Сандандер и Банко Билбао Виская Архентария (BBVA), предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Оценките на някои банки са понижени с една степен, а на някои - с две. За експертите на S&P, която намалява рейтингите и на банките Банкинтер и Банко Сабадел, аргументът е "забавяне на ръста на испанската икономика, запазване на сериозните проблеми на пазара на недвижими имоти".

Fitch свали рейтинга си на шест испански банки, сред които Сантандер, BBVA, Банко популар, Каха и Банко Сабадел.

Същевременни европейският банков орган обмисля да увеличи минималното ниво на задължителна платежоспособност на банките в случай на рецесия. Новото изискване няма да бъде покрито от повечето от банките в Испания, част от които вече се провалиха на последните европейски стрес-тестове, съобщава вестник „Ел Паис".

Според експерти за рекапитализирането на европейските банки ще бъдат нужни около 100 милиарда евро. Очаква се значителен брой банки да се провалят на стрес-тестовете.

В случая с Испания броят на провалилите се финансови институции ще бъде намален на 16 заради сливането на Банко Популар и Банко Пастор.

Източник: Фокус, БТА