Индия и Виетнам днес подписаха споразумение за проучване на петрол във виетнамски води, въпреки дългогодишния спор на Ханой с Китай относно суверенитета на определени острови в Южнокитайско море.

Споразумението е подписано в Ню Делхи след преговори между министър-председателя на Индия Манмохан Сингх и президента на Виетнам Труон Тан Санг.

Споразумението между международното подразделение на държавната индийска компания Oil and Natural Gas Corp OVL и виетнамската PetroVietnam включва нови инвестиции и проучването за добив и доставките на петрол и газ до двете страни.

Китай все по-настоятелно отстоява претенциите си за по-голяма част от Южнокитайско море, подпомогната и от увеличаването на флота си. Ню Делхи пък омаловажи възраженията на Китай срещу това индийската компания да проучва за петрол във Виетнамски води.

Бързо нарастващата икономика на Виетнам и природите ресурси на страната, между които петрол и газ, привличат Индия, която търси енергийни източници за подхранва своя икономически бум.

Китай обаче гледа с подозрение на навлизането на Индия във виетнамски води. Китай предявява претенции към спорните островни групи Парасел и Спратли и водите около тях и в последните години китайски кораби прогонват оттам риболовни плавателни съдове от Виетнам и Филипините, който оспорват претенциите на Китай.

През юли индийски военен кораб беше предупреден от Китай на разстояние около 45 морски мили от виетнамското крайбрежието след посещение във Виетнам.

Миналия месец Китай имаше възражения срещу това OVL да проучва за петрол и газ в териториалните води на Виетнам.