Ако през 60-те години на миналия век бяхте запитали някой как мисли, че ще изглежда домът му през 2015 г., вероятно би ви отговорил, че очаква къща като в „Семейство Джетсън". През 2011 г. обаче основното нещо, което очакваме да се промени в домовете на хората е размерът.

„Домовете ще стават все по-малки", смята Стивън Мелман, директор във Вашингтон на щатската Националната асоциация на строителите ( National Association of Home Builders, NAHB ).

Проучване показа, че пикът на големите къщи е отминал през 2007 г. и строителите очакват новите еднофамилни жилища около 2015 г. да имат размери около 71 кв. м. При това много от тях не свързват по-малките жилища с рецесията, а смятат, че тенденцията ще се запази и при икономически възход.

Домашни цифрови контролни панели ще помагат в близко бъдеще за управлението на сигурността и потреблението на енергия в новите домове:

Какво още ще се промени до 2015 г.?

Всекидневната ще изчезне. 52% от строителите очакват тя да се слее с другите помещения (най-често кухнята), а 30% смятат, че нея просто няма да я има.

Мокрите и помощни помещения ще се разширяват, а хората ще търсят повече отворени пространства като веранди и тераси.

Повечето къщи ще имат по-малко от четири спални. Ще се търсят гаражи за две коли.

Къщите ще стават все по-зелени- по-малките пространства ще подобрят затоплянето и охлаждането им, а за това ще се грижат вентилатори, разположени на тавана. Все повече ще навлизат технологии за енергийна ефективност и пестене на вода.

В допълнение големият дял купувачи в бъдеще ще са между 55-65 години. „Те имат средствата за купуване на дом, но нямат деца, които да растат в къщите, така че няма да се нуждаят от толкова спални, колкото има сега в една еднофамилна къща", смята Мелман.