Лидерите на 41 федерации - членове на BUSINESSEUROPE, от 35 европейски страни, сред които и Българската стопанска камара, излязоха с обща декларация относно решенията на Европейския съвет от 23 октомври т.г. Декларацията бе гласувана по време на заседанието на изпълнителния комитет на европейската бизнес организация, проведен в края на изтеклата седмица, съобщиха от българска страна.

В документа, озаглавен „Европейските решения са ключови за възстановяването на доверието и икономическия растеж", се казва, че европейските бизнес организации насърчават Европейския съюз да сложи край на политическата нерешителност, която подхранва нестабилността на финансовите пазари и подкопава доверието на потребителите и на бизнеса.

Чрез своите членове BUSINESSEUROPE представлява повече от 20 млн. малки, средни и големи компании, които обхващат 120 млн. работни места в Европа. Въпреки продължаващата икономическа несигурност, много от тези компании остават положително настроени към дългосрочните перспективи за растеж. Те се стремят да инвестират в нови машини и технологии, и да разширяват дейността си на нови пазари. Усилията на предприемачите в цяла Европа, обаче, са изложени на риск от продължаващата политическа несигурност.

Молбата на членовете на голямата бизнес организация към лидерите на ЕС е ясна и съдържа три точки - защита на еврото; фискална консолидация и структурни реформи в държавите-членки и изпълнение на шестте законодателни предложения за подобряване на икономическото управление, заложени в споразумението между Комисията, Парламента и Съвета.