Немските производители на автомобили - Volkswagen и Bayerische Motoren Werke (BMW) поведоха ръста на продажбите на нови автомобили през изминалия месец в Европа.

Новите регистрации са се повишили с 1.1% до 1.27 млн, в сравнение с 1.26 млн. година по-рано. Доброто представяне на немския пазар и новите модели представени от автомобилопроизводителите са съдействали за повишението.

Продажбите за деветте месеца на годината обаче, са намалели с 0.8% до 10.5 млн. броя, сочи още статистиката на АСЕА.

Немските автомобилопроизводители са в значително по-добро положение от останалите европейски такива, като продължават да печелят пазарен дял, коментират анализатори от Bankhaus Metzler. От там препоръчват продажбата на акциите на BMW, Renault и Peugeot и покупка на такива на Daimler и VW.

Продажбите на автомобили в Германия се очаква да се повишат с между 5 и 10% през тази година.

Новите модели представени от Volkswagen през изминалата година, сред които новата версия на модела Passat и обновеното Audi A6 съдействат за доброто представяне на групата.

В същото време от BMW представиха нов дизайна на 5-та си серия.

Компактните модели на Renault - DS3 и DS4 също се радват на добър интерес от страна на купувачите.

Като цяло продажбите на Volkswagen са се повишили с 13%, докато тези на BMW са се повишили с 6.8%, при ръст за Renault SA от едва 1.5%.

От J.D. Power прогнозират понижение на продажбите на автомобили в Европа до 12.6 млн. броя през тази година, в сравнение с 13 милиона през изминалата.

Продажбите на втория най-голям европейски производител - френската компания Peugeot са се понижили с 13% през септември, в сравнение със същия месец на миналата година.