Проведеният вчера, 17 октомври, аукцион за продажба на 5-годишни, деноминирани в евро ДЦК, отчете среднопретеглената доходност за одобреното количество от 35 млн. евро от 3.93%. При пускането на емисията в обращение през месец март 2011 г. регистрираната доходност бе 4.16%. При следващите две преотваряния през май и юли тази година доходността бе съответно 4.10% и 4.16 процента.

Спредът спрямо германските безрискови дългови книжа със сходен матуритет се сви до най-ниското ниво на първичен пазар от 2.73 процентни пункта от началото на дълговата криза. Разликата в доходността между българските и германските бенчмаркови книжа е под стойността на показателя, измерващ риска от неплатежоспособност на държавата (5Y CDS).

Среднопретеглената годишна доходност на аукциона е и под текущата доходност на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на Унгария (6.65%), Турция (4.67%) и Литва (4.40%), както и под доходността на бенчмарковите дългови емисии със сходни характеристики на Италия (5.37%) и Испания (4.52%).

В аукциона взеха участие всички групи инвеститори в правителствен дълг, като общият обем на постъпилите поръчки възлезе на 72.4 млн. евро. Постигнатият коефициент на покритие е 2.07 и е най-високият, постиган на последните три аукциона за пласмент на емисията 5-годишни държавни облигации, деноминирани в евро.