Рейтинговата агенция Moody's обяви снощи, че е понижила с една степен и оценката си за пет големи испански банки след свалянето на суверенния рейтинга на страната, предаде Франс прес.

Засегнатите банки са Santander, BBVA, CaixaBank, La Caixa и конфедерацията на спестовните каси CECA, като в средносрочен те са застрашени от ново понижение. Агенцията обоснова решението си като логична последица от свалянето на рейтинга на страната.

Около 24 часа по-рано Moody's намали суверенния рейтинг на Испания с две степени - от "Аа2" на "А1" - и също подчерта, че в средносрочен план може да последва ново понижение. Moody's аргументира решението си с факта, че по нейна преценка

Испания остава уязвима на напрежението на пазарите, очакваният за 2012 г. икономически растеж в най-добрия случай ще достигне не повече от 1 процент (а не 1.8 процента, както агенцията прогнозираше досега) и това ще направи още по-трудно постижими амбициозните бюджетни цели на страната.

Преди седмица и другите водещи рейтингови агенции - Standard and Poor's и Fitch, нанесоха удар по испанските банки, сваляйки кредитния рейтинг на десет от тях.

Аргументът бе "забавяне на растежа на испанската икономика, запазване на сериозните проблеми на пазара на недвижими имоти".

Източник: БТА