Ръководителят на Арабската лига Набил ал Араби заяви, че се надява смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, чиято диктатура продължи четири десетилетия, да сложи край на тиранията, предаде АФП.

Араби призова либийците „да преодолеят раните от миналото, да гледат в бъдещето без злоба или желание за отмъщение и да премахнат всички пречки пред националното единство и мир".

Египетското правителство заяви, че се надява смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи да „отвори нова глава" в историята на страната, предаде АФП.

„Египет се надява, че либийският народ ще отвори нова глава и ще възстанови своята страна след смъртта на полковник Муамар Кадафи", посочва египетският кабинет и допълва, че е „готов да подкрепи либийския народ при възстановяването на страната".

В изявлението се подчертава, че „Египет е готов да предостави всякаква помощ на либийския Преходен национален съвет за изграждането на свободна демократична система, която да отговаря на стремежите на либийския народ и да осъществи целите на революцията".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи управлението на бившия либийски лидер Муамар Кадафи като „власт на страха", предаде РИА Новости.

„След 42 години власт на страха към полковник Кадафи дойде краят на този режим", посочи Расмусен. Той приветства решението на либийския народ „реално да определя своето бъдеще" и отбеляза, че краят на операцията на НАТО в Либия „вече е много по-близо".

Роднини на жертвите при атентата срещу самолет над шотландския град Локърби преди 23 години, за който са отговорни либийски агенти, заявяват, че справедливостта е възтържествувала със смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи, но те също така се надяват да бъде разкрито кой още е отговорен за това нападение, пише канадският вестник „Торонто сън".

„Надявам се, че той е в ада заедно с Хитлер", посочи Кати Тедески, чийто съпруг Бил Даниълс бе сред 270-те души, убити при атентата през 1988 г. „Сигурна съм, че Кадафи е сред тези, които са настоявали за извършването на атентата", посочи 62-годишната Тедески.

Боб Монети, чийто 20-годишен син Ричард бе убит в атентата над Локърби посочи: „Светът е по-добро място без Кадафи и в Либия със сигурност е по-добре без него".

Ватиканът заяви, че признава Преходния национален съвет за „легитимен представител на либийския народ" на фона на новините за ликвидирането на Муамар Кадафи, предаде АФП.

В официално изявление папският престол посочва, че „смъртта на Кадафи слага край на продължителния и трагичен период на кървава борба за свалянето на потисническия режим в Либия".

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи слага край на една продължителна и изпълнена с болка страница в живота на либийците и предупреди останалите потиснически режими в арабския свят, че те неминуемо ще се сгромолясат, предаде АФП.

В реч пред стените на Белия дом Обама посочи, че ликвидирането на Кадафи оправдава колективните военни действия на западните страни и подчерта, че сега либийците имат шанс да се превърнат в една „демократична и толерантна нация". Мисията на НАТО в Либия скоро ще завърши, заяви Барак Обама.

„Без използването на сухопътни сили ние постигнахме нашите цели и мисията на НАТО скоро ще завърши. В сътрудничество с нашите приятели и съюзници ние демонстрирахме какво може да се постигне чрез съвместни действия в 21 век", подчерта Обама.

Синът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам трябва да се изправи пред Международния наказателен съд, заяви генералният директор на Интерпол Роналд Нобъл, цитиран от РИА Новости.

„Полковник Кадафи вече не може да отговори на обвиненията, повдигнати срещу него, и поради това сега е още по-важно оставащите на свобода представители на най-близкото му обкръжение да бъдат изправени пред съда", се посочва в изявлението на ръководителя на Интерпол. Той също така призова сина на Кадафи да се предаде на властите и обеща, че Интерпол и неговите партньори ще предприемат необходимите мерки за сигурност, за да може обвиняемият да бъде доставен в Хага.

През следващите няколко дни Канада ще обсъди със своите съюзници прекратяването на военната мисия в Либия, заяви премиерът на страната Стивън Харпър, цитиран от Ройтерс.

„Нашето правителство ще обсъди със съюзниците подготовката на края на военната мисия през следващите няколко дни", посочи Харпър и приветства новината за ликвидирането на бившия либийски лидер Муамар Кадафи.

Високопоставени официални лица, пожелали анонимност, посочиха, че мисията на Канада ще бъде прекратена до две седмици.

Операциите на НАТО в Либия ще завършат, когато Преходният национален съвет обяви, че страната е напълно освободена, заяви френският външен министър Ален Жюпе, цитиран от АФП.

„В момента, в който Преходният национален съвет обяви, че територията на Либия е освободена, тогава очевидно операцията на НАТО ще завърши", подчерта Жюпе. Той по-рано приветства „края на 42-годишната тирания" в Либия със смъртта на Муамар Кадафи и подчерта, че Франция се гордее, че е подпомогнала освобождаването на страната.

Иракският премиер Нури ал Малики приветства новината за смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, като посочи, че неговата съдба, както и тази на Саддам Хюсейн, са „доказателство за потенциала на народите", предаде АФП.

„Поздравяваме нашите либийски братя и Преходния национален съвет, че се освободиха от тиранина Кадафи, който управляваше Либия в продължение на четири десетилетия, изпълнени с потисничество", посочи Малики.

„Сходната съдба на тираните в Ирак и Либия, както и навсякъде другаде, е доказателство за потенциала на народите да побеждават диктаторите, независимо от това, колко дълго те са на власт. Сега народът на Либия може да поеме в ръцете си своето настояще и бъдеще", подчерта иракският премиер.

Лидерът на ООН Бан Ки-Муун посочи, че съобщението за смъртта на Муамар Кадафи маркира историческа промяна за Либия, предаде АФП.

Генералният секретар на ООН, който по-рано бе критичен към действията на Кадафи срещу про-демократичните протести на опозицията, призова всички бойци да свалят оръжията си.

„Този ден ясно очертава историческата промяна за Либия. През следващите дни ние ще станем свидетели както на празненства, така и на скръб за тези, които загубиха толкова много", посочи Бан в щаба на ООН.

„Пътят пред Либия и пред народа й, ще бъде труден и пълен с предизвикателства. Сега е време всички либийци да се обединят."

Френският министър на външните работи Ален Жюпе приветства „края на 42-годишната тирания в Либия" след смъртта на Муамар Кадафи. Жюпе посочи, че Франция „се гордее с това, че е помогнала да се донесе свобода" в джамахирията, предаде АФП.

„Това е краят на 42 години на тирания, на военен конфликт, който беше много труден за либийските граждани. Това е историческо събитие - началото на нов период на демокрация, свобода и възстановяване на страната и на нейната икономика", каза френският външен министър.

Той добави, че сега зависи от либийския народ какво ще е бъдещето на джамахирията.

Полша, която в момента е ротационен председател на ЕС, предупреди останалите диктатори да си извадят поуки от съдбата на сваления либийски лидер Муамар Кадафи, който днес бе убит в родния си град Сирт, предаде АФП.

„Неговата съдба трябва да е предупреждение за останалите диктатори в региона и по целия свят", се посочва в изявление на полското министерство на външните работи. Отбелязва се, че Полша би искала Кадафи да бъде изправен пред съда за своите престъпления.

„Надяваме се, че неговите съучастници, издирвани за престъпления, скоро ще бъдат съдени. Поздравяваме либийския народ за края на диктатурата", посочват от полското външно министерство.

Смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи „бележи края на епоха на деспотизъм", заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, предаде АФП.

Новините, че Кадафи е загинал в акция в Сирт означават още и край на „репресиите, които либийския народ е понасял твърде дълго", заяви Ван Ромпой в съвместно изявление с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Двамата европейски лидери коментираха, че сега преходните либийски власти трябва да "започнат помирителен процес на широка основа, който да достигне до всички либийци и да позволи демократичен, мирен и прозрачен преход в страната". Новината за смъртта на Кадафи все още не е потвърдена официално.

Източник: Агенция Фокус