ЕС се нуждае от по-строги правила за предотвратяване на достъпа на организации от мафиотски тип до публични средства, се казва в проекторезолюция, която ще бъде гласувана във вторник. Депутатите призовават за нови закони, които да попречат на фирми, свързани с организираната престъпност, да участват в процедурите за възлагане на обществени поръчки. ЕП предлага създаването на специална комисия, която да разследва проникването на криминални организации в публичния сектор и легалната икономика.

Организираната престъпност, особено от мафиотски тип, използва глобализацията, премахването на бариерите в ЕС и различията в законодателствата на държавите членки, за да реализира все по-съществени печалби и оттам да си гарантира безнаказаност. Това е възможно, тъй като организираната престъпност е създала мрежи, които са се внедрили дълбоко в света на политиката, публичната администрация и законната икономика, се казва в проекта за резолюция.

Пълна проследяемост на използването на средствата на ЕС

За да се предотврати злоупотреба със средствата на ЕС, евродепутатите призовават Комисията да предложи правила, които да гарантират пълна проследяемост и цялостен контрол, както от страна на компетентните институции, така и от страна на гражданите и медиите над предоставянето и използването на европейски средства.

Необходими са и нови правила, за да се попречи на компании, свързани с организираната престъпност, да участват в процедурите за възлагане на обществени поръчки и в управлението на обществените поръчки, се казва още в проекторезолюцията.

Специална комисия на ЕП

Членовете на ЕП предлагат създаването на специална комисия на ЕП за разследване на злоупотреба с публични средства от страна на престъпни организации и проникването им в публичния сектор, както и за "заразяването" от тяхна страна на легалната икономика и финансова система.

Забрана за участие на Европейски избори

Според текста на проекторезолюцията, трябва да се изготвят нови правила, които да забранят участието на осъдени членове на престъпни организации в изборите за Европейски парламент.