Гръцките депутати късно снощи одобриха правителственото предложение за още по-строги мерки за икономии, поискани от кредиторите на страната.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу приветства решението на парламента в писмо, прочетено пред депутатите, докато европейските лидери се опитват да намерят решение за задълбочаващата се криза в еврозоната. С едно изключение, всички депутати на управляващите социалисти са гласували в полза на предложенията.

Решението за повишаване на данъците и намаляване на заплатите е жизнено важно за страната, за да получи следващите фондове, от които се нуждае, за да избегне банкрута. Мерките обаче доведоха до двудневни улични протести в Атина, при които се стигна до насилие.

Един човек загина вчера при сблъсъците в гръцката столица Атина. Десетки демонстранти на мотоциклети, въоръжени с палки, се биха на централния площад "Синтагма" близо до парламента. Общо 16 души бяха ранени при демонстрациите, като повечето от тях са с травми на главата от камъни или бомбички.

Източник: БГНЕС