От Монбат приключиха деветата процедура по обратно изкупуване на до 0.70% от регистрирания капитал на дружеството или до 273 000 акции, поради изчерпване на количеството. То бе придобито по средна цена от 6.49 лв за лот, информираха от групата.

Непосредствено след края на деветата процедура обаче Управителният съвет на Монбат реши на свое заседание от 21 октомври да започне нова - десета. Този път обект на обратно изкупуване е до 1% от капитала на компанията, или до 390 000 акции.

Минимална цена на обратно изкупуване е фиксирана на 5.00 лева, а горната граница е съответно на 7.00 лева.

Новата процедура по обратно изкупуване започва от този понеделник и ще продължи до 180 календарни дни, но в случай на изчерпване на количеството преди крайния срок, процедурата по обратното изкупуване ще се прекрати.

В случай, че до края на срока не се изкупи предвиденото количество акции, УС може както да удължи срока с нови шест месеца по своя преценка, така и да прекрати процедурата независимо от броя изкупени акции.

Ръководството на Монбат АД си запазва и правото да променя ценовия диапазон, в зависимост от пазарните условия. Поръчката за изкупуването е дадена на БенчМарк Финанс.

Целта на обратното изкупуване, според компанията, е повишаване на ликвидността на акциите на дружеството.

Акциите на Монбат АД поскъпнаха на борсата в петък с 2.30%, до 6.24 лв. за лот.