Според междинните резултати за страната към 04:28 ч., при обработени около 57.32% протоколи на СИК в ОИК, 39.67% от избирателите са подкрепили Росен Плевнелиев на президентските избори. Резултатът на Ивайло Калфин е 29.75%, 14.09% получава Меглена Кунева. За Волен Сидеров са гласували 3.69% от избирателите, информира bTV.

От общо 18-те кандидати за президентския пост, 7 събират основния процент от вота на избирателите. На шесто място е номинацията на "Синята коалиция" Румен Христов с резултат от 2%. И изненадата на тези избори се оказа Светльо Витков, издигнат от инициативен комитет. Резултатът му е 1.8%.

След първия тур от изборите ще има балотаж за президент между ГЕРБ И БСП. Техните кандидати ще застанат един срещу друг на 30 октомври.

Какви са резултатите от местните избори?

Кметове, избрани на първи тур, имат София, Бургас, Шумен, Добрич, Монтана, Кърджали, Пазарджик, Габрово и Кюстендил.

София има кмет, избран на първи тур. Йорданка Фандъкова събра 51.5% от гласовете. За кандидата на левицата Георги Кадиев гласуваха 22.2%.

Във Варна кандидатурата на сега действащия кмет Кирил Йорданов, издигната от ГЕРБ събра 28.7%. След първия тур резултатът на Веселин Марешки е 21%.

В Бургас Димитър Николов беше преизбран от раз - 69.8% пуснаха бюлетина за него. Втори е Валери Симеонов, кандидат за кмет на Национален фронт за спасение на България - неговият резултат е 10.6%.

В Пловдив битката ще е между сегашния кмет Славчо Атанасов и кандидата на ГЕРБ и областен управител Иван Тотев. На първи тур за Тотев са гласували 32.5% от пловдивчани, а за Славчо Атанасов - 26.8%.

Кърджали вече има избран кмет. За кандидата на ДПС за трети мандат Хасан Азис гласа си дадоха 54.4%. След него значително изостава кандидатът на ГЕРБ Илия Илиев с 20.8%.

От ГЕРБ оцениха резултатите от изборите като вот на доверие към правителството.

ДПС ги определиха като провал за ГЕРБ. БСП пък квалифицираха вота като най-лошо организирания през последните 20 години.