Европейските лидери успяха да докажат в сряда, че са готови не само да обещават, но и да действат. Постигнатото съгласие за рекапитализация на банките бе посрещнато с ентусиазъм от пазара. Още по-окуражаваща бе новината, че Китай може да се включи в израждането на спасителния фонд, като в четвъртък френският президент Никола Саркози ще проведе разговор с колегата си Ху Дзинтао, в който да обсъдят подробностите. Освен това, Саркози и германският канцлер Ангела Меркел ще се срещнат в Брюксел с частните кредитори на Гърция, за да раздвижат забускувалите преговори за отписване на по-голяма от договореното до момента част от дълга.

Надеждата, че кризата на Стария континент може да бъде овладяна, подкрепи финансовия сектор, като индексът KBW Bank нарасна с 2.1%, а акциите на най-големия заемодател по размер на активите в САЩ - Bank of America Corp., поскъпнаха с две на сто до 6.59 долара.

Компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст от своя страна се възползваха от статистиката, че поръчките за дълготрайни стоки в САЩ, като се изключат транспортните съоръжения, са отбелязали най-високия си ръст от шест месеца насам. Отделно, покупките на нови жилища се покачват по-бързо от очакваното за септември - с 5.7%, след като изгодните цени в много региони на страната изкушиха новодомците.

Индексът Morgan Stanley Cyclical нарасна с 1.4%, а компонентата на S&P500, следяща строителите на жилища, добави 1.9% към стойността си.

Книжата на най-големия производител на алуминий в САЩ - Alcoa затвориха на 10.3 долара - с 2.2 на сто над нивото им от предходния ден, а дяловете от Caterpillar напреднаха с 1.9% до 91.57 долара.

Отличник сред сините чипове бе Boeing, чиито акции скочиха с 4.5% до 66.56 долара. Самолетостроителят успя да надхвърли очакванията на анализаторите с печалбата си за тримесечието, достави първия си 787 Dreamliner и заяви, че разходите по новия модел ще бъдат разпределени между 1 100 машини.

Clearwire Corp. скочи с 20 на сто до 1.96 долара, след като Sprint Nextel Corp, партньор на доставчика на широколентов безжичен интернет заяви, че двете компании преговарят да удължат договора си за споделяне на мрежата отвъд 2012 година. Акциите на Sprint обаче се понижиха със 7% до 2.51 долара, след като компанията обяви, че има нужда от допълнителен капитал от седем милиарда долара, за да покрие реконструкцията на мрежата си. Инвеститорите не бяха възхитени, след като Sprint Nextel Corp обяви шестнадесетото си поредно тримесечие със загуба.

Сред разочарованията за деня се наредиха и Amazon.com Inc., чиито книжа отбелязаха най-силния си спад от 2008 година насам и се сринаха с 13% до 198.40 долара. Печалбите на онлайн книжарницата пострадаха поради направените разходи за разработка на нови продукти. Amazon обявиха, че ще продават своите Kindle Fire таблети за 199 долара - по-малко от половината от цената на най-евтиния iPad на Apple Inc..

Ford Motor Co. "паднаха" с 4.5% до 11.87 долара, след като автомобилният производител не успя да отговори на очакванията на пазара с печалбите си за третото фискално тримесечие, въпреки че приходите надскочиха прогнозите.

Biogen Idec обаче намериха с какво да зарадват инвеститорите. Акциите на компанията скочиха с 9.4% след успешното приключване на трета фаза от разработването на медикамент за множествена склероза. Конкурентите им Human Genome Sciences обаче се сринаха с 22%, след като обявиха по-голяма от очакваното загуба за третото тримесечие.

Индексът S&P 500 успя да приключи деня с повишение от 1.1% до 1 242 пункта, въпреки че по време на търговската сесия достигна и до спад от 0.7 на сто. Индексът Dow Jones Industrial нарасна със 162.42 пункта, или 1.4%, до 11 869.04 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи с 0.5% до 2 650.67 пункта.

Източник: Глобал Маркетс