Печалбата на най-големия европейски производител на автомобили - немската Volkswagen AG е нараснала с 46% през третото тримесечие, следствие на силното търсене на автомобилите с марка Audi и спортните модели.

Оперативната печалба се е повишила до 2.89 млрд. евро, от 1.99 млрд. евро година по-рано, съобщиха от компанията.

Резултатът се оказа над средните очаквания на анализаторите, която бе за размер от 2.61 млрд. евро. Приходите на компанията са нараснали с 25% до 38.5 млрд. евро.

Изпълнителният директор на немският производител разширява бизнеса към Китай и САЩ, в усилията си, ръководената от него компания да изпревари Toyota по продажби и да стане най-големият световен производител.

VW си поставя за цел да продаде с 11% повече коли, спортни автомобили и ванове през тази година, или рекордните 8 млн. броя.

Производителят на модела Golf, най-продавания такъв в семейството на компанията възнамерява да инвестира 62.4 млрд. евро в следващите пет години за нови заводи, модели и др., с цел световната си експанзия.

До 2018-та година от компанията планират да наемат нови 50 000 работника, като цели 10 млн. автомобила на година.

Чистата печалба през третото тримесечие се е утроила до 7.04 млрд. долара. Голяма част от ръста се предопределя от еднократни приходи следствие планираната комбинация с Porsche SE.

Акциите на компанията поскъпнаха с 8.95 евро, или 7.6% до 127.15 евро. От началото на годината те са поскъпнали с 4.5%, давайки пазарна оценка на компанията в размер на 55.2 млрд. евро.

Деветмесечната оперативна печалба на звеното за луксозни возила Audi се е повишила с 74% до 3.96 млрд. евро, допринасяйки за близо половината от ръста на печалбата на цялата група.

От Daimler AG, третият най-голям световен производител на луксозни коли регистрираха понижение в тримесечната си печалба за пръв път от две години насам, следствие на слабите си продажби и разходите свързани с промотирането на нови модели.

Оперативната печалба на компанията се е понижила с 19% до 1.97 млрд. евро, което се оказа под средните очаквания за такава в размер на 2.19 млрд. евро.

Следствие на разгорещената конкуренция от вторият най-голям европейски производител - френската PSA Peugeot Citroen, намалиха прогнозната си печалба за тази година и заявиха, че могат да съкратят до 3 500 работни места през тази година.