Пенсиите ще се увеличат от следващата година. С 245 млн. лв. повече пари за пенсии има в бюджета за 2012 г., заяви премиерът Бойко Борисов. Минималната заплата ще стане 290 лв. от 1 април.Как ще бъдат разпределени средствата за пенсиите, ще решава Тристранният съвет, уточни той пред

журналисти, след като присъства на връчването на дарение от книги за 1 млн. лв. за читалищата в страната.

Днес бюджет 2012 ще се гледа на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в понеделник - на извънредно заседание на правителството.

Увеличаването на пенсиите и заплатите няма да бъде заложено в Бюджет 2012 г., но при добро изпълнение може да се намерят пари за допълнителни социални плащания, каза неотдавна финансовият министър Симеон Дянков. В доклада към проектобюджета също не е предвидено осъвременяване на пенсиите.

Проектозаконът за бюджета обаче залага ръст по план на разходите за пенсии с 238.7 млн. лв. Реалното увеличение обаче се предвижда да е с около 170 млн. лв. спрямо очаквания разход за пенсии през 2011 г. (в закона за 2011 г. не е отразено увеличението на т.нар."вдовишки добавки").

Източник: Фокус