Чешка гражданка получи незаконна печалба чрез ловка манипулация със скъсани банкноти, съобщава електронното издание Novinky.cz.

Тя изтеглила пари от сметката си, след това накъсала банкнотите на парчета и обменила скъсаните парчета за цели банкноти. Макар да е унищожила пари, тя увеличила първоначалната сума с 25 процента.

При извършване на престъпната манипулация тя е работила в банка. Жената изтеглила 440 000 крони, които се равняват на около 17 400 евро.

При това тя помолила сумата да й бъде дадена под формата на 88 стари банкноти, всяка от които по 5000 крони.

След това тя накъсала банкнотите на неравни части - големи и малки. После отнесла малките части в различни банки и ги разменила с цели банкноти. По закон й се полагали 25 процента от номинала на всяка от повредените банкноти. Големите части от накъсани банкноти мошеничка отнесла в други банки, където в замяна получила пълната сума на номинала. Това било възможно, защото банкнотата се третирала като частично, а не изцяло непригодна за обръщение.

Така взетите първоначално 440 000 крони нараснали със 110 000 крони.

Преди няколко дни жената бе арестувана. Банката, в която работила, започнала разследване. Законът, по силата на който действала нарушителката, бил отменен от 1 юли 2011 година.

Източник: БГНЕС