През седмицата цените на едро на повечето основни хранителни стоки се движат около нивата от предходния период, се казва в анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В резултат на сезонното поскъпване на някои плодове и зеленчуци и лекото движение нагоре на цените на месните произведения, стойностите на индекса на тържищните цени се покачват спрямо началото на месеца с около 2%. В края на тази седмица ИТЦ стъпва на ниво от 1.933 пункта.

Цените на брашното и олиото запазват стойностите си от предишната седмица, а при цената на едро на захарта има лек спад средно с около 0.5%. Промяната на седмична база на цените на варивата и ориза е в диапазона ±1.3%.

Цените на млечните произведения се движат около нивата на предходната седмица, като леко движение нагоре се наблюдава при цената на кравето масло - около 1.8%.

През седмицата се наблюдава известно поскъпване на месните произведения средно с около 1.5%. Без промяна през изтеклата седмица, спрямо предходната, са цените на яйцата и пилешкото месо.

Разнопосочни остават тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците.

При плодовете е отчетено поскъпване на гроздето с около 8% и на бананите средно с около 1.5%. Поевтиняване с около 4% е регистрирано при лимоните и ябълките.

В сравнение с предходната седмица се наблюдава поскъпване на оранжерийните домати и краставици, съответно с 25% и 17% и на червения и зеления пипер с около 2-3%. Спад на седмична база се наблюдава при цените на: картофите - 5%, зелето - 5-10% и чесъна - 0.7%.