Въпреки че пазарите очакваха с нетърпение да кажат „сбогом” на Силвио Берлускони, никой не бе в настроение за празнична фиеста, с която да посрещне наследника му Марио Монти.

Инвеститорите застанаха в изчаквателна позиция, изпълнени със съмнения дали бившият европейски комисар по конкуренцията ще успее да прокара болезнените мерки за бюджетна дисциплина.

Лихвите по италианските държавни облигации се напънаха отново да достигнат седем на сто, а настроението далеч не бе разведрено от другите политически новини, долитащи от Стария континент.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че европейският спасителен фонд може да не заработи и преди 2013 година, а християндемократическата партия на Ангела Меркел гласува решението да представи на членовете на еврозоната възможността за доброволно напускане на монетарния съюз.

Традиционно европейските тревоги удрят финансовия сектор, но в понеделник котировките бяха допълнително подкопани от новината, че рейтинговата агенция Moody's ще преразгледа оценката си за Credit Suisse Group за евентуално понижение. Книжата на втората по големина швейцарска банка, листвани на щатските борси, „паднаха“ с 3.4% до 24.19 долара.

Разбираемо, финансите бяха най-слабо представилата се индустрия от S&P 500, със спад от две на сто. Дяловете от Morgan Stanley поевтиняха с 2.7% до 15.92 долара, а на Citigroup – с 3.2 на сто до 28.38 долара.

Bank of America отстъпи с 2.6% до 6.05 долара, след като обяви, че ще продаде 10.4 млрд. от акциите си от China Construction Bank Corp. в сделка за около 1.8 млрд. долара. След транзакцията, заемодателят ще държи около едно на сто от капитала на китайския си колега.

Синият чип Boeing успя да ограничи донякъде спада на Dow Jones Industrial Average, като скочи с 1.5% до 67.94 долара. Самолетният производител е подписал с Обединените арабски емирства сделка на стойност 26 млрд. долара за продажбата на 50 от своите 777-300ER авиолайнери, с опция за още 20.

Втората по големина в САЩ верига със стоки за дома Lowe’s Cos. напредна с 1.7% до 23.50 долара, след като успя да надхвърли очакванията на анализаторите с резултатите си за третото фискално тримесечие.

Книжата на онлайн доставчикът на софтуер за управление на клиентите Salesforce.com Inc. напреднаха с 2.8% до 133.52 долара, след като Citigroup повишиха оценката си за компанията и излязоха с ценова прогноза от 158 долара на акция.

International Business Machines прекара деня предимно на позитивна територия, но приключи сесията с минимална загуба от три цента, или 0.02%, до 187.35 долара. Позицията бе подкрепена от интервю на Уорън Бъфет пред CNBC, в което милиардерът признава, че компанията му Berkshire Hathaway е закупила книжа за 10.7 млрд. долара от компютърния гигант през тази година. Акциите на Berkshire Hathaway клас B „паднаха“ с 1.4% до 75.86 долара.

И докато инвеститорите напрегнато очакват следващото действие в европейската драма, фондовите индекси в понеделник тръгнаха отново надолу, а търговията бе изключително вяла.

Индексът S&P 500 се понижи с едно на сто до 1 251.78 пункта, а Dow Jones Industrial Average загуби 74.70 пункта от стойността си, или 0.6%, до 12 078.98 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се сви с 0.8% до 2 657.22 пункта.

Около 5.5. млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, което е най-слабият дневен оборот от 25 април насам.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време