Щатските индекси минаха от положителна на отрицателна територия, след като рейтинговата агенция Fitch Ratings отправи предупреждение, че големите щатски банки могат да бъдат много сериозно засегнати при задълбочаване на европейската дългова криза.

Фючърсите на индексите минаха на отрицателна територия, след като почти цяла сутрин бяха на плюс. Тези на широкия S&P 500 сочат отваряне с два пункта на минус, докато на индексът на сините чипове Dow Jones с 13 пункта.

Акциите на щатските банки регистрираха късни загуби вчера, като тези на Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. поевтиняха с 3.7%, докато тези на Goldman Sachs загубиха 4.1%. Най-губещи се оказаха книжата на Morgan Stanley - със 7.9%.

На отрицателна територия се търгуват днес следобед и европейските индекси. Индексът, следящ представянето на 50-те най-големи европейски компании, загуби 1.3% от стойността си, а с по 1.2% се понижиха френският и немският основен индекс.

Родните индекси последваха негативния тренд на европейските пазари, като този на сините чипове се понижи с 6.4 пункта, или 1.9%. Значително по-малка бе загубата за широкия BG 40, като той се понижи с 0.9%.

Значително по-леки бяха загубите за румънските основни индекси, като те се понижиха с по 0.4%.

Загуби претърпяха и останалите регионални индекси, като полския WIG 20 се понижи с над 2%, а руският RTS - с 1.5%.