Сума в размер на 110 хил. лв. за застраховки се очаква да плати Народното събрание за 2012 г., става ясно от обявление за боществена поръчка. Полици ще бъдат сключени за общо 89 автомобила и 248 недвижими имота.

Моторните превозни средства ще бъдат застраховани и с трите основни полици – за Гражданска отговорност на автомобилистите; за Злополука на лицата/местата в МПС и Каско с покритие на всички рискове.

За недвижимите имоти – държавна собственост ще има полица Пожар и природни бедствия. Освен основното покритие пожар, в нея трябва да са включени и рисковете умишлен пожар, земетресение, стачки, граждански вълнения, бунтове, размирици и злоумишлени действия на трети лица.

Сумата от 110 хил. лв. е общо за всички полици. В конкурса могат да участват само застрахователните компании, които имат поне 500 хил. лв. общ годишен оборот за 2010 г. и поне 150 хил. лв. оборот от подобни застраховки за същата година.

Те трябва да предоставят гаранция за участие от 500 лв. и още 3% гаранция за изпълнение на договора.

Единествения критерии за избор на победител е най-ниската цена. Формуляри за участие може да се получат до29 ноември 2011 г., а срокът за подаването на офертите е 12 ч. на 6 декември 2011 г. Те ще бъдат отворени още същия ден в 14 ч.