Над 40% от служителите в България работят много повече от осем часа на ден и почти половината редовно си вземат работа за довършване вкъщи, сочи най-новото глобално проучване на „Регус”, цитирано от в. „Монитор“.

Тенденцията за увеличаване на натиска за удължаване на работното време през последните години е разбираема, като се има предвид бавното икономическо възстановяване в развитите икономики и обратно - много бързия растеж в развиващите се икономики.

33% от българските служители и 38% от служителите в света обикновено работят между 9 до 11 часа всеки ден, сочат още данните на проучването. 11% от родните чиновници и 10% от тези в останалите страни редовно работят повече от 11 часа дневно.

В България 48% от служителите си вземат задачи за довършване вкъщи в края на деня повече от три пъти седмично в сравнение с 43% от служителите в другите страни.

За дистанционните служители в глобален мащаб е по-вероятно да работят по 11 часа дневно (14%), отколкото за служителите в постоянен офис (6%), и да вземат задачи за довършване вкъщи (59%), отколкото за служителите в постоянен офис (26%).

В света само 5% от жените работят 60 часа седмично за разлика от мъжете, които са повече от два пъти (12%). За жените е също така по-малко вероятно (32%) да вземат работа за довършване вкъщи повече от три пъти седмично за разлика от мъжете (48%).

За служителите в по-малки фирми е по-вероятно да си вземат работа за вкъщи (48%) повече от три пъти седмично за разлика от тези, които работят в по-големи компании (29%).