Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа". Синдикатите поставиха условие, че социалният диалог може да бъде възобновен само ако премиерът води преговорите по пенсионната реформа. Разговорите ще се проведат ден преди обявената национална стачка в БДЖ и седмица преди насрочения митинг пред парламента, припомня БНТ.

Синдикатите очакват след днешната среща с министър-председателя да се намери по-добър вариант за диалога и работа на Тристранния съвет. Надяват се и на компромисен вариант за промените в пенсионната реформа.

Според предложението на екипа на финансовия министъра пенсионната възраст трябва да се вдигне с една година, както за мъжете, така и за жените още от догодина, а не от 2021, както беше договорено миналия ноември.

Премиерът Бойко Борисов коментира вчера, че финансовият министър Симеон Дянков е сгрешил, като е избързал с представянето на пенсионната реформа. Въпреки това премиерът каза, че финансовият министър е прав по същество.

Всички знаете, колко голяма подкрепа има министър Дянков от мен, грешката, която намирам в него е, че много пъти казва нещо, което сме дискутирали, аз стоя зад него, но малко по-рано, отколкото трябва, каза пред журналисти Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Плановете на финансовото министерство за ускоряване на пенсионната реформа бяха обявени на 15 ноември от зам.-финансовия министър Владислав Горанов. Няколко дни по-рано обаче Симеон Дянков намекна, че ще се наложат промени в плановете за вдигане на възрастта за пенсиониране от 2012 г.

Борисов не отговори директно дали би приел председателството на НСТС вместо Дянков- едно от условията, които поставиха синдикатите, за да се върнат на масата за преговори, като уточни, че ще се разбере с тях.

Министър-председателят не отговори и на въпрос, кога ще стане ясно остава ли Тотю Младенов министър на труда и социалната политика.

„На социалния министър съм му дал срок до срещата, той трябва всичко това да ми е разписал, така че като се разбера с тях, да знаем, че сме се разбрали и като правим нещо – да го направим изведнъж, веднага, днес и да не се занимаваме на всеки три-четири месеца с едни и същи приказки“, каза премиерът.