Въвеждането на бонус-малус в България ще увеличи средната цена на Гражданска отговорност на автомобилистите и съответно – общите приходи от застраховката. Такава прогноза правят цели 61% от участвалите в анкета на сайта Insurance.bg. Повечето от тях дори очакват среднопретеглената премия да скочи рязко.

Намерението да се въведе бонус-малус у нас среща принципното одобрение, както на обществото, така и на застрахователния бранш. Системата отдавна е доказала ефективността и моралната си състоятелност в много страни по света. Когато се опре до отделните детайли обаче възникват и множество различни нагласи.

Все още не се знае например на каква база ще бъдат оценявани шофьорите. Още по-малко пък е ясно какви ще бъдат коефициентите в обнусовата и малусовата скала. От Комисията за финансов надзор обещават таблицата с бонуси и наказания да бъде балансирана така, че увеличените приходи от застраховки на „лоши“ шофьори да отиват за поевтиняването на полиците на „добрите“. Въвеждането на системата обаче крие в себе си и удобен механизъм за прикрито достигане до по-високи нива на премиите и при положение, че пътят към повишение е предначертан, у мнозина възниква предположението, че тази възможност ще бъде употребена.

38.01% от гласувалите в анкетата дори очакват поскъпването да бъде рязко. Това предположение събра 176 от общо 463 гласа, които събра допитването в сайта. Други 22.89% също очакват да се стигне до увеличение на общо записаните премии от ГО, но смятат че то ще бъде по-скоро слабо.

Скалата за бонус-малус вероятно ще бъде единна и ще задава само коефициентите за завишение и намаление на цената от базовата тарифа на съответния застраховател. Въпрос на допълнителни регулации е, но ако отделните компании имат възможност да коригират базовите нива, то общия ефект върху приходите ще зависи и от тях, а не само от коефициентите.

Така например 17.71% или 82 от запитаните смятат, че бонус-малус системата дори ще засили дъмпинга и приходите като цяло ще спаднат.

Едва една пета са тези, според които скалата ще балансирана и среднопретеглената цена на задължителната застраховка ще остане непроменена. Въпросната опция е събрала 99 гласа, което се равнява на 21.38%.