“Днес, в последния ден от работната седмица, едва ли ще видим нещо по-различно на родния капиталов пазар“, коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

Проблемите в Еврозоната и забавянето на глобалния икономически растеж в световен мащаб, както и у нас, карат инвеститорите да избягват рисковите активи. Натискът по ликвидните позиции, на който сме свидетели, вече довежда до болезнено позабравени цени от преди две години, с историческите дъна до които достигнаха сините чипове на БФБ“.

„Това от една страна е поради изтегляне на паричен ресурс и изчаквателна позиция от страна на инвеститорите и от друга- заради възможността да се инкасират по-големи обеми там, предвид неликвидността на пазара“, допълва Колев.

„Очакванията ми за днес са за първоначално продължаване на разпродажбите след вчерашните спадове на индексите в Европа, което ще доведе до високи спредове , които към края на сесията ще се позапълнят и с малки спорадични сделки, ще се опитат да минат на положителна територия“, завършва Дамян Колев.

Вчера SOFIX и BG40 се понижиха съответно с 0.63% и 0.39% до 317.86 и 107.68 пункта.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент!