От „БДЖ-Товарни превози” ЕООД са внесли в Софийски градски съд искова молба срещу 10 служители на дружеството, които според управителите на дружеството са започнали стачката. Искът на БДЖ е за установяване на незаконността на стачката.

Според Закона за уреждане на колективните трудови спорове делото трябва да бъде разгледано в 7-дневен срок на открито заседание по реда на Гражданския процесуален кодекс с участие на прокурор, а решение на съда ще последва в следващите 3 дни.

За готвения иск още в петък предупреди изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев.

При положителен отговор от съда, протестиращите служители носят имуществена и дисциплинарна отговорност за действията си. Министърът на транспорта Ивайло Московски от своя страна допълни, че протестиращите няма да бъдат уволнявани, но срещу тях ще има административни наказания.

В отговор Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа" обмисля удължаване на часовете на ефективната стачка. Тя ще започва от 6 ч. сутринта и ще продължава до 18 ч. Вечерта, ако предложението бъде прието днес.

По данни на синдикатите вчера са били спрени над 80% от пътническите влакове в цялата страна. Между 8 и 16 часа не са се движили 203 от обявените 261 пътнически влака. 32 влака, които са били в движение преди началото на стачката, не са стигнали до крайната си точка, като няма сведение на коя гара са спрели. 16 товарни влака, които е трябвало да се движат в интервала 8 - 16 часа, също са спрени.

Данните на БДЖ отново се разминаха с тези на стачниците, като според тях не са се движили 197 от 263 влака по разписание. Стачкуващите служители в петия ден са в „Пътнически превози” ЕООД – 388, в БДЖ „Товарни превози” ЕООД – 76.