Броят на молбите за помощи за безработица се е повишил за втора поредна седмица, симптом за слабост на пазара на труда и по-бавното му възстановяване.

Изнесените официални данни посочиха повишение в молбите с 6 000 до 402 000. Броят им бе под 400 000 за три поредни седмици.

Средният брой на молбите за последните четири седмици достигна най-ниската си стойност от седем месеца насам преди две седмици.

Показателят регистрираше понижение през последните два месеца, което се приемаше като изключително добър симптом за пазара на труда.

Всъщност броят на молбите за помощи трябва да остане под 375 000 за един по-дълъг период, за да станем свидетели на понижение на безработицата в най-голямата световна икономика.

Докладът става реалност ден преди изнасянето на данните за заетостта и безработицата, които ще бъдат оповестени утре.

Средните очаквания на анализаторите са за 125 000 новосъздадени работни места и задържане на нивото на безработица при 9% за втори пореден месец.

За сравнение през октомври щатската икономика добави едва 80 000 нови работни места, което бе поредното доказателство за трудностите, които изпитва.

Някои анализатори са по-оптимистично настроени в очакванията си за данните, след изнасянето на по-добри прогнози за частния сектор.

Според доклад на ADP частният сектор е разкрил 206 000 нови работни места през ноември, което се оказа значително над средните очаквания на анализаторите.