Този четвъртък Европейският парламент гласува финалния размер и приоритетните области на бюджета на ЕС за 2012 г., следвайки споразумението, постигнато между екипа за преговори на Парламента и на държавите членки от 18 ноември.

Бюджетът за догодина възлиза на 129.1 млрд. евро (1.86% увеличение) в плащания и 147.2 млрд. eвро (+3.8%) в поети финансови ангажименти.

В предложенията си ЕП постави основен фокус върху постигането на растеж, иновациите, заетостта, граничния контрол, управлението на миграционните процеси и подкрепата на демократичното развитие на Арабския свят.

Изследвания, свързани с ядрения синтез (ITER)

Споразумението включва и допълнителни 100 млн. евро за финансирането на програмата ITER за изследвания, свързани с ядрения синтез. Значително повече средства ще бъдат необходими за да се покрият допълнителните разходи, свързани с проекта през идните години. Темата ще бъде дискутирана в бюджетната комисия и с държавите членки в рамките на така наречените триалози.

Поправки в Бюджет 2011

Парламентът прие и споразумение по допълнителните финансови нужди за 2011 г. Това се наложи, след като Комисията се оказа в невъзможност да изпълнява плащания по някои от политиките си. Освен преразпределение между различни бюджетни линии, към бюджета бяха добавени допълнително 200 млн. евро за да могат да се възобновят плащанията към проектите свързани със Социалния фонд и изследванията.

Очаква се в бюджетната комисия да бъде гласувано и ново изменение на бюджета за 2011 г. То е насочено към покриване на финансовите нужди на Фонда за солидарност на ЕС, свързани с оказаната помощ на Испания и Италия за земетресенията в Лорка и наводнението в област Венето, на обща стойност 38 млн. евро.