В наши дни фотографията си е извоювала място на пълноценно изкуство и цената на една снимка може да е напълно съпоставима с тази на картина. Да се улови мигът е изкуство, за което някои са готови да платят милиони. Вижте кои са най-скъпите снимки в историята на фотографията:

1. Рейн II

Цена: 4.4 млн. долара

На пръв поглед невзрачната фотография на Андреас Гурски е най-скъпата в историята на фотографията, след като наскоро бе продадена на търг на Christie`s. Визитната картичка на германския фотограф са панорамните снимки, в голям формат, снимани по правило от висока точка.

2. Каубой

Цена: 3.4 млн. долара

Фотографията на Ричард Принс, създадена за рекламата на Marlboro, бе продадена през през 2008 г. Странното в нея е именно това, че е рекламен постер.

3. 99 цента

Цена: 3.34 млн. долара

И тази фотография е създадена от Андреас Гурски. Тя бе продадена през 2007 г. на търг на Sotheby's. Сюжетът е прозаичен- безкрайни редици в супермаркет по време на разпродажба „Всичко по 99 цента“. И ако за повечето от нас и двете най-скъпи снимки на Гурски изглеждат ужасно прозаично, според ценителите те изразяват „подреден хаос, притиснат в тесните граници на картината“.

4. Езерото- лунна светлина

Цена: 2.92 млн. долара

Фотографията на Едуард Стайхен е направена през 1904 г. и е една от първите цветни снимки в света.

5.Тоболският кремъл

Цена: 1.65 млн. долара

Изненадващото хоби на руския президент Дмитрий Медведев се оказа фотографията. Тази снимка е направена от хеликоптер при пристигането му в Тоболск, в който се намира единственият белокаменен кремъл в Сибир. Тя бе продадена на благотворителен търг за по-малко от 20 минути.

6. Голота

Цена: 1.6 млн. долара

Около тази снимка на Едуард Уестън, продадена на аукцион през 2008 г., не на шега се разпалиха страсти. В крайна сметка щастлив притежател на фотографията стана собственик на художествена галерия.

7. Джорджия О’Кифи. Ръце

Цена: 1.47 млн. долара

За модел на снимката служи съпругата на Алфред Щиглиц- един от първите фотографи, чиито снимки влизат в музеите и биват признати за изкуство. Негова е и следващата фотография:

8. Джорджия О’Кифи

Цена: 1.4 млн. долара

9. Довима и слонове. Вечерна рокля на Диор.

Цена: 1.15 млн. долара

Ричард Аведон, автор на тази фотография, е един от основоположниците на модната фотография. На тази снимка е увековечен първият вечерен тоалет, дело на младия асистент дизайнер в Диор - Ив Сен Лоран.

10. Един.

Цена: 1 млн. долара

Питър Лик- австралийски пейзажен фотограф, успя да продаде своята снимка на анонимен колекционер. На нея е заснет брегът на р. Андроскогин в Ню Хармшир веднага след изгрев. Тя показва водна повърхност с отразяващ се есенен пейзаж.

Следвайте ни във Фейсбук