Франция и Германия се обявиха за въвеждане на автоматични санкции срещу страни членки на Евросъюза, чийто бюджетен дефицит надхвърля 3% от Брутния вътрешен продукт, заяви френският президент Никола Саркози.

"Ние желаем незабавни санкции в случай на неспазване на правилото за дефицит до 3% от БВП", подчерта той по време на работен обяд в Елисейския дворец с германската канцлерка Ангела Меркел. Освен това двете страни искат "нов договор" в ЕС – или на всичките 27 страни, или поне за 17-те от еврозоната, към които по желание биха могли да се присъединят и държави извън зоната на общата валута, продължи Саркози.

Френско-германското споразумение е готово и ще залегне в подробно писмо, което ще бъде връчено на президента на ЕС Херман ван Ромпой в сряда, в навечерието на кризисната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Освен това Париж и Берлин искат среща на държавните и правителствени ръководители, представляващи икономическото правителство на еврозоната "веднъж месечно, докато продължава кризата", посочи още Саркози. Двете страни държат тези ежемесечни срещи да протичат при "точен дневен ред, добави той. От своя страна, канцлерката Ангела Меркел спомена като възможни теми на срещите "правото на труд и "развитието на инфраструктурите".