Страната ни се нарежда в първата десетка на държавите по бърз достъп до глобалната мрежа. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на дъщерното дружество на Мобилтел, което управлява придобитите компании за фиксиран интернет Spectrum Net и Megalan Network днес.

Бяха обобщени резултатите от работата на М-Нетуърк през настоящата година. Компанията отчита изпълнена инвестиционна програма, увеличено покритие на мрежата и ръст при абонатите.

Към октомври тази година броят на домакинствата, покрити от фиксираната мрежа на М-Нетуърк, се е увеличил с 56 на сто спрямо същия период през 2010 година. Абонатите на цифрова телевизия са с 274 процента повече, а тези на високоскоростен интернет са нараснали с 21 на сто.

Фиксираната мрежа на М-Нетуърк ще покрива до края на настоящата година 850 хиляди домакинства в цялата страна. Към момента дружеството предлага високоскоростен интернет за дома, цифрова телевизия и домашен телефон в София, Варна, Девня, Бургас, Пловдив, както и във Велико Търново и околните населени места.

М-Нетуърк е единствената компания, която изгражда и развива оптична мрежа в България, основана на GPON (Gigabit Passive Optic Network) технология. На практика, достъпът и преносът, които тази технология осигурява, изпреварват съдържанието, т.е. преносната среда е с неограничен капацитет. Нововъведението в тази технология е, че тя позволява оптична връзка до всяка крайна точка - домакинство или офис.

Предимствата на GPON технологията включват възможности за интегрирано предоставяне на HD телевизия, високоскоростен интернет и телефонни услуги с изключително качество през една и съща платформа.

Тази технология позволи за първи път у нас клиентите да получат възможност да ползват уникалната за страната скорост до 1Gpbs (гигабит в секунда) за фиксиран интернет. Тази скорост многократно надвишава скоростта, която предлагат другите оператори на пазара в офертите си за фиксиран интернет.

Домашната видеотека е друга възможност, която отличава предлаганите от М-Нетуърк фиксирани услуги от тези на останалите оператори. Тя е част от услугата цифрова телевизия и позволява на потребителя да избира между близо 100 заглавия и да ги поръчва директно от екрана на телевизора си вкъщи само с два клика на дистанционното управление.