Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че е изискал от фирмите в Българския енергиен холдинг (БЕХ) информация кога за последно са правени конкурси за избор на обслужващи ги банки и какви са резултатите от тях, съобщи БТА.

Трайков коментира това след участието си в церемонията по връчване на годишните награди на БСК за принос в развитието на икономиката "ИН-5".

Министърът беше попитан дали може да потвърди, че 90 на сто от парите на фирмите в БЕХ са в Корпоративна търговска банка.

Министерството не се занимава оперативно с този въпрос, категоричен бе Трайчо Трайков. Това, което аз следя и изисквам оперативно, е фирмите да спазват процедурите при избор на обслужващи финансови институции, заяви министърът.

Той допълни, че някои от банките са наследени и очевидно по думите му са специализирани в някои браншове и предлагат по-добри условия.

Трайков подчерта, че Сметната палата е обективният измерител за това дали министерството има правилна политика. По данни на палатата за миналата година, има три министерства без резерви в отчетите и едно от тях е МИЕТ.

Ефектът от политиките на министерство върху дейността на фирмите се изразява, по думите на министъра, в 200 млн. лева повече печалба за 2010 г, и 300 млн. лева повече печалба през 2011 г.