Тази година германците ще похарчат около 500 млн. евро за коледни елхи, съобщава днес германският в. "Билд", позовавайки се на предварителните оценки на федералната организация, която отговаря за доставката на дръвчетата.

Според ръководителя на организацията Бернд Олкерс около 80% от 26-те милиона елхи, които ще бъдат продадени в страната, са отгледани в Германия.

Цените на зелените дръвчета са между 6 и 8 евро за метър при обикновените елхи и от 9 до 12 евро на метър за сребрист смърч.

До 22 евро за метър пък струват обичаните от германците кавказки ели. Въпреки високите цени, те ще украсят 80% от германските домове, подчертава Олкерс.

Този вид иглолистни дървета са трайни и радват домакините през целия период на коледно-новогодишните празници, пише БТА.

Видът Кавказка ела (Abies nordmanniana) е кръстен на финландеца Александър фон Нордман (1803-1866), професор по ботаника в Одеса, който описва красивото дърво при престоя си в тогавашна Русия.

От другата страна на Океана американците вече приключват сезона на коледните покупки. Според Американския изследователски център през изминалите две седмици американците са похарчили по предпразничните разпродажби около 60 млрд. долара, което е с 2.8% над продажбите през миналата година.

Най-популярни са гастрономическите удоволствия, следвани от четки за зъби с батерии, дезодоранти и душ гелове. Според експерти за подаръци за приятели най-предпочитани са не много скъпи стоки, насочени към грижа за тялото.

На членовете на семейството обикновено се подаряват по-скъпи предмети, като най-предпочитани са кашмирени пуловери, шалове, ръкавици, ски оборудване. За децата най-често се купуват компютри, игрови приставки, дъски за сърф, меки играчки.