Американската рейтингова агенция Standard & Poor`s постави под наблюдение с негативна перспектива оценката AAA на Европейския съюз, като уточни, че тя ще бъде понижена, ако една или няколко стани от еврозоната загубят максималния си рейтинг. При този вариант рейтингът на ЕС ще бъде понижен с една степен.

Мотивите на агенцията са същите, както и в понеделник, когато 15 държави от еврозоната бяха поставени под наблюдение. Германия, Франция, Австрия, Холандия, Финландия и Люксембург могат да загубят една степен от рейтинга си, като всички те понастоящем имат най-високия рейтинг - ААА.

Вчера S&P атакува и водещите германски и френски банки, поставяйки ги в списъка си на наблюдаваните. Сред тях са BNP Paribas, BPCE, Natixis и Commerzbank.

„62% от доходите на ЕС се осигуряват от страните от еврозоната, много от които (15) също са поставени под наблюдение и заплашени от понижаване на рейтинга им“, припомнят от Standard & Poor`s

Промяната на оценката вероятно ще зависи от изхода на новата среща на върха на ЕС днес и утре, посветена на дълговата криза в еврозоната.