300 полицаи на земята, в небето- хеликоптери. Няколко любопитни на балконите. Така изглеждаше вчера, в шест сутринта, град Казапезена, в който бе арестуван шефът на мафията в Неапол Микеле Загария след 16 години на игра на котка и мишка между него и полицията.

Загария ръководеше най-могъщия клан на мафията в Неапол- Касалези. През 16-те години укриване, той задочно получи няколко присъди, припомня в. La Repubblica. Вчера играта завърши.

Кралят на Камора се бе скрил под малка къща с ограда, на 5 метра под земята, в бункер, снабден с най-модерната техника, достойна за Кръстник от безкрайна криминална история.

За да достигнат до него полицаите трябваше да разбият пода на къщата, за да прекъснат електрическото захранване на бункера и да оставят мафиота без вентилация. Най-накрая и Загария разбира, че всичко е свършено и два пъти почуква по люка на своята „дупка“ . „Не се вълнувай“, му казват полицаите. В момента, в който е арестуван, Загария заявява: "Вие спечелихте. Държавата спечели".

Кошмарът свърши“, заявява след ареста прокурорът на Италия за борба с мафията Пиеро Грасо.

Сега експертите проучват убежището от последно поколение. В 20-метровото удобно скривалище има стая- на стената с разпятие и снимки на двама тинейджъри. На бюрото- компютър, кутия с документи, биографията на Стив Джобс, книга на съдия Рафаеле Кантоне и журналиста Джиджи Ди Фьоре и разбира се „Камора“на Роберто Савиано.

Три монитора позволяват на Загария да наблюдава всичко, което случва горе и около къщата. Устройство му позволява да поддържа връзка с тези в къщата.

Нито пари, нито оръжие, но за компенсация техника от последно поколение- така изглеждаше убежището на последния Кръстник.